Thursday, 8 October 2015

Terminalia Chebula, ہرڑ ,


نباتاتی نام : ٹرمینیلیا چیبولا
Botanical Name(s): Terminalia Chebula
خاندان©: کمبر ٹیسی FamilyCombertaceae
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Myrtales
Genus: Terminalia
Species: T. chebula

Nutانگریزی نام: بلیک مائیرو بلان  Black Myrobalan

Popular Name(s): Black Myrobalan, Chebulic Myrobalan, Hardh, Ink Tree, Harar, Hardad, Indian Gall 
دیسی نام: ہڑیڑ   Hareer
ابتدائی مسکن(ارتقائ): جنوبی ایشیا ، بھارت ،نیپال ، چین
قسم: پت جھاڑ
شکل:                         قد: 30 میٹر
پتے: 7-20 سینٹی میٹر لمبے ، سادہ ، متبادل، بیضوی   , acute at theleaf apex and base.
پھولوں کا رنگ:ذرد سفید                 پھول آنے کا وقت: مئی ۔جون
پھل : ڈروپ نما، 24.5 سینٹی میٹر لمبا اور 2.5 ۔ 1.2 سینٹی میٹر چوڑا ، سیاہ رنگ کا،
 with five longitudinal ridges.
کاشت:بیج
جگہ کا انتخاب:
نمایاں خصوصیات:
شاخ تراشی:
بیماریاں:
استعمال

©:آرویدی ادویہ سازی میں ، بھوک آور ، ہاضمہ کو درست کرتا ہے۔ آنتوں کے عضلات کو درست کرتا ہے اور جسم کو مظبوط بنا تا ہے۔ عمر کے بڑھنے کے عمل کو روکتا ہے ، عمر بڑہاتا ہے۔ اور دانش بھی بڑہاتا ہے۔



Botanical Name(s): Terminalia Chebula, Terminalia Reticulata

ہرڑ ,
فوری توانائی. مسہل. دست آور. ، کسیلی اور خشک خصوصیات.
اس کے پھل کا پیسٹ، سوجن کم کرنے ، جلدی اور زخموں اور السر مؤثر ہے.
پیسٹ آشوب چشم کی صورت میں بھی فائدہ دیتا ہے.
٬ جوشاندہ کے ساتھ غرارے منہ کی سوزش،منہ کے چھالے اور بدبو دور کرتا ہے، اور گلے کی سوزش میں مدد آرام دیتا ہے.
یہ مسوڑوں میں خون بہنا، مسوڑوں کا علاج کیا جاتا ہے
گھی میں تلی ہوئی پاؤڈر کی باقاعدہ ھپت،، لمبی عمر اور توانائی کو فروغ دیتا.
یہ معدے کی بیماریوں، بواسیر، ٹیومر، جلودر، ڈھیر، جگر تللی، قرحہ دار ورم قولون ۔ ایک مرض جس میں نامعلوم یا غیر مخصوص سبب سے بڑی آنت متورم ہو جاتی ہے،
گڑ کے ساتھ ملا پاوڈر گٹھیا کے درد میں اچھی طرح کام کرتا.
اس کا پاؤڈر، شہد اور گھی کے ساتھ ملا کر خون کی کمی کے لئے ایک مؤثر علاج ہے.
اس کا پاؤڈر دمہ اور ہچکی ہلکا کرنے کے لئے گرم پانی کے ساتھ دیا جاتا ہے.
شہد کے ساتھ اس کا جوشاندہ ، ہیپاٹائٹس اور موٹاپا میں بہت مدد کرتا ہے.
میموری میں بہتری اور ، پَیشاب کا تَکلیف کے ساتھ آنا ۔ پَیشاب کی نالی میں رُکاوَٹ ، زَخَم ، سوزاک یا بَد گوشت یا پَتھری.
بھوک کو بہتر بنانے میں مدد ملتی ہے اور عمل انہضام میں مدد ملتی ہے.
یہ ایک اچھا اعصابی کمزوری کی دوا ہے اور اعصابی چڑچڑاپن میں مدد ملتی ہے اور پانچ حواس خمسہ کی طاقت کو فروغ دیتی ہے.

Parts Used: Fruit, Root, Bark.
Habitat: Grown throughout India
Description
The deciduous Haritaki tree grows at an altitude of 1,800 meters. The round tree is crowned and braches spread out, with a diameter of 1.5 to 2.5 meters. The long ovate leaves are acute, in opposite pairs about 10 to 20 cm long. The flowers are dull white with spikes and can be found at the end of the branches. The fruit is hard and yellowish green in color. Each fruit has a single seed that is light yellow in color. The tree can be found in the sub Himalayan tracks, from Ravi to West Bengal and in the deciduous forests of Madhya Pradesh, Bihar, Assam and Maharashtra. It is known as haritaki, abhaya and pathya in Sanskrit; harad in Hindi; hirada in Marathi; alalekaayi in Kannada; kadukkai in Tamil; horitoky in Bengali; xilikha in Assamese and karakkaya in Telugu.
Plant Chemicals
(+)- tannic acid, chebulinic acid, gallic acid, resin, anthraquinone, sennoside, mucilage, chebulin, terchebin, palmitic acid, stearic acid, oleic acid, linoleic acid, arachidic acid, behenic acid.
Uses & Benefits of Haritaki
Haritaki has laxative, rejuvenative, purgative, astringent and dry properties.
The paste of its fruit is effective in reducing swelling, hastening the healing process and cleansing the wounds and ulcers.
The paste gives relief to the eyelids, in case of conjunctivitis.
Gargling with haritaki decoction helps in stomatitis, oral ulcers and sore throat.
It serves as a good astringent for loose gums, bleeding and ulceration in gums.
The herb is used in preparing ‘Triphala’ that is used for hair wash, brush teeth in pyorrhea and treat bleeding gums.
Regular consumption of haritaki powder, fried in ghee, promotes longevity and boosts energy.
It responds well to gastrointestinal ailments, tumors, ascites, piles, enlargement of liver-spleen, worms and colitis.
Powdered haritaki, mixed with jaggery, works well in gout.
Its powder, when mixed with honey and ghee, is an effective remedy for anemia.
Haritaki is combined with sunthi powder and given with hot water to lighten asthma and hiccups.
Its decoction, when taken along with honey, is of great help in hepatitis and obesity.
The herb improves memory and is salutary in dysuria and urinary stones.
Haritaki helps in improving appetite and helps in digestion.
It is a good nervine and helps in nervous weakness and nervous irritability and promotes the receiving power of the five senses.
Since it is anti-inflammatory and astringent, it is helpful in urethral discharges like spermatorrhea and vaginal discharges like leucorrhea.
Caution
Haritaki should be sparingly used by lean individuals and pregnant women.
It should be avoided in severe debility, mental depression, while fasting and vitiated pitta conditions.
Reference: 
https://www.facebook.com/groups/1587817494798839/?hc_location=ufi

No comments:

Post a Comment